Innowacja pedagogiczna pt. „Podróże kulinarne” jest wyjściem naprzeciw wymaganiom edukacyjnym zawartych w podstawie programowej dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym.
Innowacyjność podjętych działań polega na poznawaniu przez uczniów różnych rejonów Polski, Europy i świata poprzez naukę gotowania potraw, które wywodzą się z tych rejonów.
Cele innowacji pedagogiczne:j
- Poznanie potraw oraz powiązanie ich ze zwyczajami i tradycjami panującymi w Polsce, Europie oraz w różnych rejonach świata, z których dana potrawa się wywodzi.
- Nauka samodzielnego przygotowywania posiłków w oparciu o gotowe przepisy.
- Podejmowanie różnych aktywności w kuchni dydaktycznej.
Sposób realizacji innowacji pedagogicznej
- Odkrywanie nowych smaków oraz intersujących miejsc i ciekawych kultur z nimi związanych poprzez przygotowanie potrawy z wybranego regionu Polski, Europy lub świata oraz poprowadzenie edukacyjnych działań towarzyszących przybliżających region, kulturę oraz smaki.