Program wychowawczo-profilaktyczny -„Porozmawiajmy o zdrowym stylu życia” – „Wiosenny talerz zdrowia”
W ramach bloku „Porozmawiajmy o zdrowym stylu życia”, w okresie od marca do maja realizowaliśmy cykl pod tytułem „Wiosenny talerz zdrowia”. Tematyka zajęć dotyczyła zdrowego odżywiania. Wiosna to szczególny czas. Na naszych stołach pojawiają się pierwsze nowalijki, kuszą kolorem, zapachem, smakiem – rzodkiewka, sałata, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki. W okresie przedwiośnia skrzętnie wysiewaliśmy ich nasiona w naszym miniaturowym zimowym ogródku na parapecie okiennym. Następnie przesadzaliśmy maleńkie, delikatne roślinki do ogrodu dydaktycznego. Na lekcjach utrwalaliśmy wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
Uczniowie realizowali ciekawe i ważne tematy dotyczące zdrowego stylu życia m.in.:
-
w ogrodzie dydaktycznym – siali , sadzili i pielęgnowali rośliny,
-
podczas wycieczek do pobliskiego sklepu ogrodniczego i warzywnego poznawały owoce, warzywa i wiosenne rośliny,
-
w kuchni przygotowywali wspólne drugie śniadanie oraz smaczne sałatki warzywne i owocowe,
Wykonywano prace plastyczne różnymi technikami np.: kolorowankę według wzoru „Marchewka”, malowanie farbami konturów obrazka ,,Wiosenny talerz zdrowia”, wyklejanie bibułą lub kolorowym papierem sałaty,
Uczniowie słuchali tematycznych piosenek, bajek i wierszy ”Ogórek wąsaty”, „Piosenka o warzywach”, bajka dla dzieci ”Warzywa smaczne i zdrowe”, wiersz J. Brzechwy „Na straganie w dzień targowy”, W. Chotomskiej
,,O Tadku Niejadku, babci i dziadku”.
Wyklejano plasteliną rzodkiewki oraz oglądano filmy edukacyjne na temat zdrowego odżywiania, przygotowywano menu obrazkowe.
Ponadto robiliśmy wiosenne porządki….
A oto kilka praktycznych porad w tym zakresie :
-
nie kupujcie słodyczy, słonych przekąsek, nie przechowujcie tych produktów w domu-dostępność ułatwia podjadanie,
-
do każdego posiłku włączcie warzywo lub owoc,
-
codziennie na śniadanie serwujcie produkt zbożowy pełnoziarnisty (np. pieczywo razowe, musli, płatki naturalne zbożowe np. owsiane,)
-
każdego dnia wypijajcie szklankę jogurtu naturalnego lub innego napoju mlecznego fermentowanego,
-
niech każdy domownik zaproponuje „zdrowy” podwieczorek, który wspólnie zjecie,
-
na stole w kuchni postawcie dzbanek z wodą z różnymi dodatkami (cytryna, imbir, owoc suszony), niech będzie dostępny przez cały dzień,
-
przynajmniej 2 razy w tygodniu na obiad zamiast mięsa niech zagoszczą nasiona roślin strączkowych,
-
planujcie zakupy, razem róbcie taką listę zakupów – kartka z zakupami niech leży w dostępnym miejscu (np. stół w kuchni),
-
usuńcie solniczkę ze stołu.
Na podstawie informacji na stronie: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wiosenne porządki na talerzu (pzh.gov.pl)
Zachęcamy wszystkich do stosowania się do powyższych zasad. Na zdrowie