Przepisy na ciasta dietetyczne



Pyszny Keks dietetyczny

Ten keks to dobra rozwiązanie dla tych, którzy powinni unikać słodkości. Keks zawiera mało cukru, nie ma tłuszczu i zawiera ciemną mąkę, którą można zastąpić mąką bezglutenową. Keks zawiera dużo bakalii, więc jest zdrowy i przyjemnie chrupią w nim nasiona i orzechy. To też dobry pomysł na zdrowsze ciasto świąteczne, tu w formie baby wielkanocnej.

Keksowa babka dietetyczna:

4 jajka

1 łyżka cukru ksylitolu (cukru naturalnego, kokosowego, syropu daktylowego lub miodu)

1 szkl mąki pszennej razowej, orkiszowej lub ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szkl bakalii (orzechy, nasiona, owoce suszone)

olej i mąka do formy

Żółtka ucieram z cukrem, Białka ubijam na sztywno z solą. Bakalie mieszam
z 1 łyżeczką mąki, resztę mąki dodaję do żółtek z proszkiem i delikatnie mieszam z białkami i bakaliami. Przekładam do formy do pieczenia babek o średnicy 20 cm posmarowanej olejem i wysypanej mąką. Babkę piekę w 170 st. C około 20 minut aż się zrumieni i dopiecze.

Opracowała : Marta Iwaniec (w ramach zajęc z PDP)

 

Mazurek na spodzie owsianym

Dla tych, którzy dbają o zdrowie proponuję mazurek na spodzie owsianym. Wierzch można zwieńczyć domowej roboty powidłami, budyniem, musem owocowym a na koniec oczywiście obowiązkowo przybrać bakaliami i gotowe.

Mazurek na spodzie owsianym:

Spód:

80 g oleju kokosowego lub masła

100 g płatków owsianych

30 g otrębów owsianych lub innych

20 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej

100 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzika

szczypta soli

1 jajko

Wszystkie składniki prócz jajka wrzucam do blendera i chwilę miksuję aż się połączą, dodaję jajko, miksuję aż masa się połączy i wykładam do silikonowej foremki kwadratowej o boku 22cm lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 st. C około 5 minut, zmniejszam temperaturę do 160 st. C i piekę jeszcze około 10-15 minut, przykrywam z wierzchu papierem do pieczenia by spód się za bardzo nie przypiekł. Studzę w piekarniku.

Wierzch:

100 g masy budyniowej, konfitury lub musu owocowego

do dekoracji: wiórki kokosowe, orzechy ziemne nie solone, żurawina suszona lub inne bakalie

Wybraną masę wykładam na spód z płatków, wyrównuję widelcem by nadać jej ciekawy wygląd i dekoruję bakaliami. Z żurawiny układam gałązki, z orzeszków dokładam bazie kotki i z wiórków wykańczam brzegi.

Opracowała : Marta Iwaniec ( w ramach zajęć z PDP)