8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie, zwłaszcza wśród najmłodszych, zasad zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych i regularnego spożywania posiłków.
Tematyka prozdrowotnego stylu życia jest poruszana na bieżąco na zajęciach, jednak z okazji tego wydarzenia, kolejny raz przypomnieliśmy sobie, jakie składniki powinny znajdować się w diecie, a jakich należy unikać. Wypełnianie różnorodnych kart pracy miało na celu utrwalenie reguł, jakimi należy się kierować podczas komponowania jadłospisu.
12 listopada nastąpiło uroczyste rozstrzygnięcie wewnątrzszkolnego konkursu fotograficznego „Zdrowie na talerzu”. Uczniowie, samodzielnie lub z pomocą rodziców i nauczycieli, uwiecznili swoje posiłki. Galeria prac została zaprezentowana społeczności szkolnej i stanowiła znakomitą inspirację, ponieważ sfotografowane talerze i pudełka śniadaniowe były nie tylko pełne wartości odżywczych, ale także pomysłowe i różnorodne. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni drobnymi upominkami.
Po zakończeniu spotkania na uczestników czekał poczęstunek w postaci zdrowych i kolorowych koktajli, które zostały przygotowane przez uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Wiele osób było zaskoczonych, jak smaczne mogą być napoje przygotowane z wykorzystaniem warzyw i owoców. Załączamy przepisy na te proste i pełne witamin smoothies i zachęcamy do przygotowania ich w domu. Wbrew początkowym obawom, dużym zainteresowaniem cieszył się „koktajl Shreka”, zawdzięczający swój zielony kolor szpinakowi.
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania był okazją do rozmów o ważnej roli pełnowartościowego odżywiania w utrzymaniu dobrego samopoczucia i kondycji. W czasach powszechnej dostępności żywności wysokoprzetworzonej ważne jest, by przypominać, że poprzez codzienne wybory możemy pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Mamy nadzieję, że uczniowie będą inspirować swoje rodziny do korzystnych zmian w stylu życia i wykorzystają swoją wiedzę w praktyce.