25 marca Międzynarodowy Dzień Gofra



25 marca Międzynarodowy Dzień Gofra

Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii. Mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć…

Legenda głosi, że pierwsze gofry robiono już w X wieku w Belgii. Gofry, które znamy dziś, narodziły się w XVIII wieku w belgijskim mieście Liege. Stamtąd receptura powędrowała do innych miast. Szczególnie upodobali je sobie mieszkańcy stolicy Belgii. Wafle brukselskie, czyli gofry belgijskie, stały się prawdziwym przysmakiem ówczesnych mieszkańców Brukseli. Świat poznał gofry w połowie XX wieku w czasie wystawy Expo w Brukseli. Przepis na gofry trafił do innych krajów na całej kuli ziemskiej.       W gofrach rozsmakowano się tak bardzo, że 25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofrów. Przepisy na gofry były zmieniane w zależności od upodobań smakowych mieszkańców danego kraju. Jedno było niezmienne. Gofry muszą być lekkie i chrupiące 🙂

Mało jest osób, które nie lubią gofrów. Te pyszne chrupiące wafle kojarzą się z latem i wakacjami. Gofry możesz jeść cały rok. Możesz podać je z bitą śmietaną, z owocami, z domowym dżemem lub
z cukrem pudrem 🙂

Poniżej podajemy wam przepisy na gofry tradycyjne, a także na gofry bezglutenowe.

Przepis na gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe są pyszne, puszyste i przyjemnie chrupiące. To bardzo fajna propozycja dla osób, które starają się nie jeść glutenu lub zmagają się celiakią. Przepis na gofry bezglutenowe nie jest trudny. Upieczesz je w kilku bardzo łatwych krokach. Zobacz, jakie to jest łatwe :). Lista składników nie jest długa. To produkty łatwo dostępne, które są w sklepach przez cały rok. Być może masz je wszystkie w domu.

Gofry bezglutenowe zrobione są z mąki kukurydzianej, która otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. To mąka bezglutenowa pełna dobrych składników. Znajdziesz w niej białko, błonnik, witaminę A,   z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Mąka kukurydziana jest także źródłem naturalnych barwników, które działają przeciwutleniająco i chronią przed wolnymi rodnikami. Mąka kukurydziana obniża poziom cholesterolu i zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Wspomaga układ odpornościowy i zapobiega chorobom oczu. Gofry bezglutenowe są pyszne
i chrupiące. Będą smakować każdemu, nawet tym, którzy na co dzień nie unikają glutenu. Przekonaj się sama i wybierz ten łatwy, szybki i sprawdzony przepis na lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe 🙂

Składniki:

25 dag mąki kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 jajko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko, wbij jajko i wsyp cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto nakładaj porcjami do formy na gofry. Odstaw na 10 minut.

Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut. Wyjmij i podawaj na deser z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem i owocami 🙂

Rada:

Gofry możesz upiec w gofrownicy. Porcje ciasta nakładaj do foremek gofrownicy i piec na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gofry bezglutenowe są pyszne, lekkie i chrupiące. Przepis na gofry bezglutenowe jest łatwy, szybki i sprawdzony, a lista składników krótka. Gofry bezglutenowe będą świetnie smakować na deser. Podaj do nich cukier puder, bitą śmietanę, dżem i owoce, a będzie przepysznie 🙂

Źródło:

https://www.mniammniam.com/gofry-bezglutenowe

Przepis na tradycyjne puszyste gofry

Składniki (na ok. 16 sztuk):

3 szklanki mąki

4 jajka

¼ łyżeczki soli

½ szklanki cukru

1 i ¾ szklanki wody gazowanej

½ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy
z cukrem w inny naczyniu, po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajmy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Ubite białko dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakładamy porcjami do nagrzanej gofrownicy. Zapiekamy do momentu zmiany koloru diody na gofrownicy z czerwonego na zielone.

Gofry możemy podawać z cukrem pudrem bitą śmietaną, dżemem lub owocami.

Źródło: przepis dołączony do gofrownic MPM

Zachęcamy do wypróbowania przepisów w swojej kuchni!

SMACZNEGO!

W związku z wprowadzeniem w naszej szkole trybu nauczania hybrydowego nie mogłyśmy wspólnie z uczniami wypróbować w praktyce powyższych przepisów. Zaproponowałyśmy uczniom w ramach nauki zdalnej, aby korzystając z podanych przepisów, oczywiście dla chętnych łakomczuchów, przy niewielkiej pomocy rodziców upiekli smakołyki w domu a zdjęcia z ich wykonywania przysłali nam. Młodzież podjęła wyzwanie. Jesteśmy z niej dumne.

Oto efekty pracy: