Suszenie ziół



Suszenie ziół

Zioła są znane i stosowane w kuchni od bardzo dawna. Poprawiają smak potraw, czasem też nadają im wyjątkowy, niepowtarzalny aromat. Wiedzą o tym uczniowie naszej szkoły, którzy podziwiali uprawę, chłonęli zapachy i dyskretnie smakowali zioła.

schyłku lata uczniowie klasy Ib/IIIb oraz Ia Pdp  pod kierunkiem pań Danusi D. i Majki W. rozpoczęli zbiory ziół. Następnie starannie przebrali zebrane zioła, przygotowali wiązki i zawiesili je w ciepłym , przewiewnym miejscu, aby zasuszyć je. Niebawem zebrane, zasuszone plony uczniowie pokruszą i zamkną w szczelnych pojemnikach, aby zachować niepowtarzalny aromat. W okresie zimy uczniowie będą zapewne z radością sięgać po przyprawy własnej uprawy, aby poprawić smak przygotowywanych posiłków.

Maja Wnętowska